ADRAs arbeid for å hjelpe jordskjelvsofrene i Pakistan

Da jordskjelvskatastrofen i Pakistan ble kjent sendte ADRA Norge umiddelbart støtte gjennom sitt nettverk til ADRA Pakistan. Hjelpeorganisasjonen ADRA er kjent i Norge hovedsakelig gjennom sin årlige hjelpeaksjon hver høst. ADRA består imidlertid av et stort internasjonalt nettverk som arbeider lokalt i mer enn 120 land, deriblant Pakistan.

ADRA Pakistan er ved denne katastrofen henvist til å arbeide i Bagh-disitriktet, noen få kilometer fra Muzzafarabad. Dette området er svært hardt rammet av jordskjelvet og er i behov for umiddelbar nødhjelp. 95% av infrastrukturen i dette området beskrives som ødelagt. ADRA har opprettet et kontor her for å sikre god kommunikasjon med lokale myndigheter, andre hjelpeorganisasjoner og FN.

ADRAs prioritet i første omgang i dette distriktet er å skaffe til veie vinterisolerte telt, da kveldene og nettene er svært kjølige på denne tiden av året. Medisinsk utstyr, mat og vann er også sterkt prioritert. ADRA Pakistan har sterk forbindelse med Karachi Adventist hospital, og derfra blir det sendt to medisinske team til området.

Raafat Kamal, leder for ADRAs arbeid i TED (Adventistsamfunnets Trans-Europeiske divisjon) forteller at ADRAs arbeid blir satt pris på i Bagh-området der ADRA er satt til å bistå med nødhjelp. Den lokale Imamen skal ha uttalt: «Vi har beholdt vår verdighet, takket være ADRA og deres hjelp.»

ADRA har allerede bidratt med vinterisolerte telt, kanner til å bære vann i, tepper og medisiner. På sikt er det alvorlig for matsikkerheten om husdyrene dør. 90% av befolkningen i området har husdyr i større eller mindre skala. Derfor skal ADRA bygge 100 kommunale skur, eller fjøs, og skaffe til veie dyrefor slik at folk slipper å selge dyrene sine nå rett før vinteren.

Bagh-distriktet, der ADRA er henvist til å drive sitt arbeid, er et av de hardest rammede områdene etter jordskjelvet. 99% av offentlige bygninger, og 75% av private, er ødelagt. Fremdeles strever myndighetene med å kartlegge antallet døde. Statsministeren i Kashmir kaller seg nå statsminister av en gravplass.

ADRA følger også opp med mat til jordskjelvofrene. En typisk pakke med mat fra ADRA inneholder 20 kg hvetemel, 10 kg ris, 5 kg sukker, 4 kg linser, 2.5 kg matolje, 1 liter melk, 0.5 kg salt, 0.5 kg rød chili og 0.25 kg te. Denne maten er ment å skulle vare i èn måned for en familie bestående av seks medlemmer; mor, far og fire barn. Familien får også et telt, fire ulltepper og en vannkanne.

De øremerkede midlene som ADRA får inn i forbindelse med katastrofehjelp går uavkortet til hjelp – administrasjonsutgifter holdes utenfor. Ønsker du å gi din støtte så finner du mer informasjon og kontonummer på ADRA Norges hjemmesider.